Tag Archives: xhtml

Terminologia Oberta, practicant amb XSL

Terminologia Oberta, practicant amb XSL

Fa uns dies vaig llegir a a.css que el TERMCAT havia alliberat la terminologia d’Internet i Societat de la Informació. La noticia em va cridar l’atenció degut al format amb què va ser alliberada: XML.

Així que vaig decidir intentar fer quelcom útil a partir d’aquestes dades i alhora aprendre una mica de XSL. El resultat final és aquest: TERMCAT, de XML a XHTML (770 Kb).

A continuació poso a la vostra disposició els diferents fitxers que he utilitzat per a transformar el XML del TERMCAT a XHTML:

 • Dades en XML (idèntic al proporcionat pel TERMCAT però sense Doctype, ja que donava problemes amb l’intèrpret de XSL)
 • Full d’estils XSL
 • Script en PHP que crida a l’intèrpret de XSL
 • Full d’estils CSS

Si us interessa el XSL podeu trobar més informació a Recursos per a iniciar-se al XSL.

Guia d'estils de l'administració

Guia d'estils de l'administració

A Cadius weblog fan referència a Guía para la edición y publicación de las páginas web de la Administración General del Estado (pdf). ??s a dir, la guia d’estil oficial per a l’administració de l’estat.

El document és força complet tot i que no entra en gaires detalls de caràcter tècnic. En canvi si que posa de manifest la necessitat de crear llocs webs accessibles i usables. A continuació us copio alguns dels punts més interessants:

Read the rest of this entry

Proves amb RDF (Aproximació a la Web Semàntica)

Proves amb RDF (Aproximació a la Web Semàntica)

Al refer la llicència d’aquesta pàgina m’he trobat que em demanaven d’inserir al codi XHTML un fragment de RDF. Gracies a això s’ha tornat a despertar en mi l’interès per la Web Semàntica. Per als que no sapigueu què és:

(Tradueixo) La Web Semàntica és una extensió de la web actual en la qual es dóna un significat ben definit a la informació, permetent un millor treball en col·laboració a les computadores i a les persones.

Com que aquesta descripció no ho deixa massa clar us deixo una sèrie de recursos per si us interessa el tema:

Read the rest of this entry

Especficant l'idioma del contingut XHTML i HTML

Especficant l'idioma del contingut XHTML i HTML

S’acaba de publicar el primer esborrany de Specifying the Language of XHTML and HTML Content, un document que explica com especificar l’idioma del contingut en documents (X)HTML, acompanyat d’algun consell per mostrar els canvis d’idioma amb CSS. El seu contingut és:

 1. Introduction
 2. Definitions
 3. Declaring the language of a page
 4. Documents with more than one primary language
 5. Declaring language changes in a page
 6. Specifying language
 7. Specifying the language of a link destination

Per als qui no ho sapigueu, hi ha motius per a especificar l’idioma.

[Via W3C]

XHTML + MathML

XHTML + MathML

Un dels avantatges d’utilitzar XML és que podem barrejar diferents llenguatges XML en un mateix document. Anem a veure per exemple com utilitzar XHTML i MathML en un mateix document.

El DOCTYPE per a un document en XHTML 1.1 és:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">

Ara bé, si a part d’utilitzar XHTML volem utilitzar MathML serà necessari declarar una entitat que faci referència a l’espai de noms de MathML, quedant un DOCTYPE com aquest:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1 plus MathML 2.0//EN"
"http://www.w3.org/TR/MathML2/dtd/xhtml-math11-f.dtd" [
<!ENTITY mathml "http://www.w3.org/1998/Math/MathML">
]>

Read the rest of this entry

Opera 7.5 beta 1 per Windows

Opera 7.5 beta 1 per Windows

Al rebaixar-me per infinitèssima vegada l’Opera per poder navegar a la UB he vist que han tret una nova versió, encara que es una beta però les noves features prometen molt.

A trets generals l’Opera 7.5 inclou un lector de feeds XML, notificador d’e-mails al system tray, client de xat, i una nova interfície més maca. El gestor de mails incorpora un filtre intel·ligent per evitar l’spam i amplien el suport pel CSS, XHTML i Javascript.

La beta només es pot trobar en anglès i s’ha de tenir en compte que encara és una beta i pot tenir bugs, d’entre els que he trobat a primer cop d’ull és que no he trobat la manera d’ocultar els favorits fàcilment.

HERA: Fulles d'Estils per a la Revisió de l'Accessibilitat

HERA: Fulles d'Estils per a la Revisió de l'Accessibilitat

Gracies a un correu enviat a la llista de Ovillo sobre CSS m’assabento d’una nova eina creada per la Fundació Sidar.

Es una completa herramienta de revisión que es útil tanto para diseñadores y desarrolladores como para los equipos de evaluación o investigadores que quieren hacer una validación total de una página y generar un informe con los resultados observados. HERA genera automáticamente un informe en formato XHTML y/o en formato RDF, utilizando EARL.

L’eina s’anomena HERA (Hojas de Estilos para Revisión de la Accesibilidad), i consisteix en un servei web per a revisar manualment l’accessibilitat d’un lloc web mitjançant fulles d’estils especials. Degut a aquesta última característica el servei només funciona correctament en navegadors amb bon suport de CSS.

Read the rest of this entry

Nova recomanació del W3C: XForms

Nova recomanació del W3C: XForms

Ahir dimarts va aparèixer aquesta nota a la pàgina del W3C:

2003-10-14: The World Wide Web Consortium today released XForms 1.0 and XML Events as W3C Recommendations. The specifications have been reviewed by the W3C Membership, who favor their adoption by industry. Written for authors and implementers alike, XForms is the new generation of Web forms. XForms separate presentation and content, minimize round-trips to the server, offer device independence, and, using XML Events, reduce the need for scripting.

Després de 10 anys en els que els formularis web no han experimentat canvis fonamentals el W3C va publicar ahir les recomanacions per als XForms.

Read the rest of this entry

Demos de XUL

Demos de XUL

Fa un temps vaig llegir a mozilla.org que la interfície dels seus productes està feta amb XUL, un llenguatge per la creació d’interfícies desenvolupat per Mozilla. Està basat en XML cosa que el fa portable (no depèn del sistema operatiu).

Es pot combinar amb XHTML, CSS i JavaScript. El XUL ens permet, entre d’altres coses, crear menús, barres d’eines, pestanyes, arbres de jerarquia, botons, etc. Això si, ara per ara XUL és dependent de Mozilla (o productes derivats).

Per si no queda massa clar, a través de edmz (gran descobriment per a mi dels últims dies) he trobat unes demos espectaculars de la seva potència.

Correcció: les demos a les que es fa referència NO són XUL. Són un munt de JavaScript més CSS. Perdoneu les molèsties. Això és una petita demo de XUL (de veritat). La noticia original corregida és aquesta.

Read the rest of this entry