Tag Archives: W3C

Categoria sobre els diferents llenguatges de marcat (XML, HTML, XHTML, CSS, SVG, MathML, XSL) i conceptes per a la creació web.

L'origen del nom "fil d'Ariadna"

L'origen del nom "fil d'Ariadna"

Sempre m’havia cridat l’atenció el nom de fil d’Ariadna per a les migas de pan (o breadcrumb), degut a que a primera vista no té res a veure. (No saps què és un fil d’Ariadna?)

Però com que soc una persona curiosa he investigat una mica i he trobat l’origen d’aquest nom a la llegenda del Minotaure:

Ariadna, filla de Minos, s’havia enamorat de Teseu i, a canvi de la promesa que es casaria amb ella i la trauria de Creta, es decidí a ajudar-lo. Li donà un cabdell de fil que li havia donat l’inventor Dèdal (constructor del Laberint) per a que, després de matar el Minotaure, pogués sortir del Laberint on estava tancat el monstre.

Després de matar el Minotaure en un combat cos a cos (ja que els joves havien d’entrar desarmats al Laberint), Teseu aconseguí sortir del Laberint gràcies al cabdell d’Ariadna, i fugí amb ella i els altres joves.

Ara, coneixent l’origen d’aquest nom, ja no em sembla una “traducció” tant horrible.

Tècniques d'arquitectura d'informació

Tècniques d'arquitectura d'informació

A No Solo Usabilidad han publicat un article que recull de manera bastant resumida algunes tècniques d’arquitectura d’informació. Molt interessant, especialment si ja saps quelcom del tema però no n’ets uns expert/a.

Revisión de técnicas de arquitectura de información

 1. Introducción
 2. Técnicas de interacción con el usuario
  1. Reunión
  2. Entrevista y encuesta
  3. Diseño de escenarios
  4. Diseño participativo
 3. Técnicas de interacción con el contexto
  1. Evaluación de productos similares
  2. Análisis de la competencia
 4. Técnicas matemáticas (coocurrencia)
  1. Organización de tarjetas (card sorting)
  2. Análisis de Secuencia
 5. Técnicas de representación de información
  1. Diagramación, bocetado
  2. Representación de etiquetas
  3. Prototipado, maqueta
 6. Conclusiones
 7. Bibliografía

Problemes amb Firefox 2 i CSS?

Problemes amb Firefox 2 i CSS?

Des de que va sortir la nova versió del Firefox he detectat alguns problemes amb la interpretació del CSS. Codi que funciona bé tant en versions anteriors de FF com en altres navegadors en Firefox 2 em dona problemes. De moment he detectat problemes amb el tractament de margins i paddings així com amb el mida de la tipografia.

Soc l’únic que està tenint aquest problemes o es que se m’ha passat alguna cosa per alt?

3ª Jornada d'Usabilitat en Sistemes d'Informació Digital

3ª Jornada d'Usabilitat en Sistemes d'Informació Digital

El COBDC organitza la 3ª Jornada d’Usabilitat en Sistems d’Informació Digital a Barcelona.

En aquesta jornada experts reconeguts en la matèria analitzaran des d’un punt de vista eminentment pràctic els diferents elements que cal tenir en compte perquè els usuaris se sentin satisfets amb el nostre lloc web.

Aquest és el programa de la jornada:

 • Prohibit l’accés a la informació – Julio Abascal
 • L’usuari com a generador d’arquitectures de la informació – Eduardo Manchón
 • El web de les persones – Enrique Dans
 • L’experiència de l’usuari en projectes Web 2.0 – Alberto Knapp
 • Errors de disseny d’interacció deguts a moments d’eufòria – Nacho Puell

Per als interessats: l’entrada costa 103€ (bastant car tenint en compte que no inclou el dinar).

[Via Cadius]

Lectures pendents

Lectures pendents

Últimament se m’acumulen força posts per llegir, o que m’agradaria llegir amb més calma. Els he anat guardant com a “clips” al meu compte de Bloglines amb la intenció de llegir-los més endavant. Però he pensat que podria ser interessant compartir aquestes lectures amb vosaltres:

A partir d’ara aniré guardant aquests enllaços al meu blog de Bloglines, així que si a algú li interessa s’hi pot subscriure.

Quick Lookup: documentació a un click

Quick Lookup: documentació a un click

Quick Lookup: Cerca a la documentació de PHP, MySQL, JavaScript i CSS des d’un mateix lloc, de manera senzilla i ràpida. Grandissima troballa gràcies a blogpocket.

I seguint la font original també descobreixo devboi, una extensió per Firefox que també té molt bona pinta.

Alternatives al CAPTCHA

Alternatives al CAPTCHA

El Grup de Treball de Formats i Protocols de les WAI ha publicat un document sobre la inaccessibilitat dels CAPTCHA, proporcionant algunes alternatives interessants: Inaccessibility of CAPTCHA: Alternatives to Visual Turing Tests on the Web.

CAPTCHA és un acrònim que significa Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart, normalment implementat com una cadena de caràcters, representada en format gràfic i distorsionada, que l’usuari ha de reconèixer visualment i després reproduïr.

Especialment útil per a aquells que estiguin interessats en l’accessibilitat i que alguna vegada s’hagin vist obligats a utilitzar CAPTCHA per assegurar que els usuaris són humans.

[Via: W3C]

Congrés sobre accessibilitat, usabilitat i estàndards web

Congrés sobre accessibilitat, usabilitat i estàndards web

Gràcies a l’Oficina Espanyola del W3C m’assabento de l’existència del congrés Fundamentos Web 2005, que, tal i com diuen ells, és:

Se trata de un evento que tiene como objetivo reunir a los expertos internacionales más destacados en el área de accesibilidad, usabilidad y estándares Web. La visión de estos expertos permitirá iniciar un auténtico debate alrededor de la necesidad de desarrollar sitios Web accesibles y usables.

Per a més informació (ponents, inscripció, dates, ubicació i tarifes) visiteu la pàgina de Fundamentos Web.

També en parlen a torresburriel.

[Via W3C.es]