Tag Archives: programari

Eines per al desenvolupament web en LAMP

Eines per al desenvolupament web en LAMP

Aquest és un recull de les diferents eines que utilitzo actualment per al desenvolupament web  en LAMP, en una estació de treball Windows. La majoria són de codi obert i gratuïtes.

Com a navegador Firefox, per descomptat, amb els següents complements:

Com a IDE, Eclipse, amb els següents plugins:

 • PHPEclipse: Per a treballar amb PHP amb Eclipse. Si no et convenç pots provar el PDT com a alternativa.
 • JSEclipse: Per treballar amb JS. Aquest plugin l’ha comprat Adobe, i ara és de pagament. Podeu descarregar-ne una versió anterior i gratuïta.

Per treballar amb el MySQL:

 • MySQL GIU Tools: Eines gràfiques per a gestionar un servidor MySQL
 • MySQL Workbench: Eina visual per a dissenyar bases de dades
 • Navicat (de pagament): Client gràfic per a MySQL amb multitud de funcionalitats

Com a servidor local MoWeS Portable (instal·lació de Apache, MySQL, PHP i d’altres de manera senzilla).

Editors de codi:

 • TopStyle (de pagament): Editor de CSS i HTML. El millor editor de CSS que he trobat fins al moment. Les noves versions les podeu trobar al web de l’autor.
 • Notepad++: Un substitut molt potent per al Notepad

Altres eines:

Gobby: editor col·laboratiu

Gobby: editor col·laboratiu

Gobby és un editor de text col·laboratiu, multiplataforma, de codi obert i gratuït. Una eina ideal per a programar en grup.

Llistat de funcionalitats:

 • Realtime Collaboration
 • Each user has its own colour (changeable) to be identified by others
 • IRC-like Chat for communicating with your partners while coding
 • Sidebar with all the others having joined the session
 • Syntax highlighting for most programming languages
 • Session password protection
 • Multiple documents in one Session
 • Drag’n’drop of documents into gobby
 • Document synchronisation on request
 • Zeroconf support
 • Unicode support
 • Cross-platform: It runs on Microsoft Windows, Linux, Mac OS X and other flavours of UN*X
 • Gobby is free software and licenced under the GPL 2

Molt recomanable!

Protocols i formats oberts

Protocols i formats oberts

Des de fa molts anys el programari lliure ha anat guanyant importància i força en tots els àmbits, i cada cop més gent és conscient de la seva importància i dels seus avantatges.

Juntament amb el programari lliure s’han anat desenvolupant formats i protocols oberts, utilitzats per a emmagatzemar i transferir dades respectivament. Tot i així no han assolit tanta força com el programari amb el que comparteixen filosofia, i això resulta preocupant.

Des de l’aparició d’Internet les persones tenen a l’abast una quantitat d’informació inimaginable temps ençà. I no només hi tenen accés sinó que l’utilitzen, la modifiquen, l’actualitzen i en generen de nova. Per treballar amb tota aquesta informació utilitzen eines que els hi faciliten la tasca, aquí és on entra el programari.

Un dels pilars de la filosofia que hi ha darrera del programari lliure és la llibertat d’elecció. Hom pot escollir entre les diferents alternatives, i si no n’hi ha cap que s’adeqüi a les seves necessitats pot modificar-ne una d’existent, o crear-ne una de nova.

Read the rest of this entry

27-A contra les patents

27-A contra les patents

M’agrada la meva professió. Potser d’aqui a poc desapareixerà.

El 27 d’abril s’ha convocat a nivell nacional una jornada de protestes contra l’aprovació de les patents de programari. Entre els participants hi ha totes les universitats públiques d’informàtica i associacions d’usuaris com l’Associació d’Internautes.

Read the rest of this entry

Experimentant en la UPF

Experimentant en la UPF

He fet un experiment per provar la reacció que tindria un alumne de la UPF al no tenir Internet Explorer a l’escriptori. Són 2 ordinadors de sobretaula, pentium IV i monitors de 17”, amb windows 2000 + Novell. Tot usuari que entra en aquests PC’s té drets d’administrador (encara no em crec s’atreveixen a asumir aquest risc), i això m’ha permès passar bones estones desinstal·lant i instal·lant programari divers. Poca feina? mmm si… He desinstal·lat l’Internet Explorer i Outlook, deixant-los un accès directe al Mozilla a l’escriptori que sobre a l’inicar sessió automàticament.

La llàstima dels ordinadors “públics” és que no solen tenir programari lliure o decent, tal que m’he dedicat els primers minuts a posar-los a punt, és que de vegades costa canviar de programari. El primer pas és instal·lar l’Opera i configurar el proxy, o en el seu defecte, Firefox (m’he trobat que en alguns ja estava instal·lat). Després falta un client de msn, en l’antiguitat instal·lava el Gaim però sento dir que ara poso el msn messenger (beta), degut a les crujides constants del Gaim.

Read the rest of this entry

Opera 8 beta for windows

Opera 8 beta for windows

Com sempre que estic a la UPF estudiant vaig als ordinadors i instalo l’Opera per una serie de raons, les més importants són els mouse gesturesque no puc viure sense ells i la seguretat.

Tot i ser una beta m’ha sorprès el seu bon funcionament. Les millores en les funcionalitats que he vist a simple vista són que:

 • La barra de progrés s’inclou dins la barra de direccions per defecte.
 • S’eliminen tot tipus de barres inútils i només es mantenen la barra de les pestanyes i la de direccions.
 • Notificació de rss en les webs que tinguin aquest servei, amb possibilitat de subscripció inmediata mitjançant el lector integrat de feeds de l’Opera.
 • Ja es pot utilitzar el Gmail webmail i espero que el POP també funcioni.
 • Opció d’adaptar a la pantalla, per les webs que tinguin scroll horitzontal.
 • Separació de les utilitats de CSS i de les imatges.
 • Accepta comandes per veu

Read the rest of this entry

Firefox a les aules

Firefox a les aules

En un intent de donar a conèixer el Firefox (navegador web lliure i gratuït de la fundació Mozilla) l’he instal·lat a les aules de l’empresa on treballo. Per a que no fos una imposició forçada he mantingut els accessos directes al Internet Exlporer, amb el propòsit que l’usuari pogués escollir.

Avui he comprovat per desgràcia no n’hi ha prou amb instal·lar el programari. S’ha de formar als professors i convence’ls de que el Firefox és superior a Internet Explorer en molts aspectes. Si el professorat no incentiva als alumnes a utilitzar el Firefox aquests continuaran utilitzant el Internet Explorer, pel simple motiu que és el que ja coneixen (i segurament l’únic que coneixen).

Això és aplicable a qualsevol àmbit docent on estigui involucrada la informàtica. El professorat no només és responsable d’impartir un temari, si no que també és responsable d’educar als alumnes per a que siguin bons usuaris d’informàtica (capaços de treure tot el suc a l’eina -l’ordinador- per a aconseguir el seu objectiu, de la manera més eficient i còmode).

Així doncs intentaré preparar un curs de formació interna per al professorat, on defensaré el Firefox envers al IE. No és molt, però per alguna cosa es comença.

All-in-One Gestures 0.11.1

All-in-One Gestures 0.11.1

Una de les avantatges d’Opera sobre Mozilla i Firefox són les accions amb els moviments de ratolí (mouse gestures). Però desde fa un temps existeix una extensió que activa aquesta funcionalitat, lo fotut es que al ser una extensió s’ha d’instalar per cada versió. Les accions que es fan amb el ratolí són quasi les mateixes que en Opera.

Com incorporar aquesta extesió?

 • Anar a la pàgina d’extensions de Mozilla.org, o bé, desde el mateix navegador anar a Tools/Extensions i despres anar al link de get more extensions.
 • Baixar l’extensió All-in-One Gestures 0.11.1 situat a la columna d’extensions més populars. Preferiblement fer-ho amb Mozilla o firefox, sinó s’haurà d’agafar el fitxer .xpi i arrosegar-lo dins la finestra dels browsers de nucli Gecko.
 • Una vegada reiniciat el browser ja estarà instalat. Les extensions es poden instalar desinstalar amb el gestor d’extensions que esta en Tools/Extensions.

Migració a Mozilla

Migració a Mozilla

Aquesta setmana he estat realitzant a l’empresa on treballo una migració dels productes de Microsoft (Internet Explorer i Outlook Express), als seus homònims del projecte Mozilla (Firefox i Thunderbird respectivament).

El procés de migració ha estat força senzill gracies a les funcionalitats d’importar que incorpora el nou programari.

L’acceptació dels usuaris ha estat relativament bona, valorant sobretot les similituds amb els programes anteriors i les noves funcionalitats, com per exemple l’opció que proporciona el Firefox de cercar a Google directament.

Tot i així, perquè acceptessin de més bon grat el canvi, ha sigut necessari justificar-lo i donar unes petites explicacions sobre el funcionament del nou programari.

Fins aquí tot bé. Però al cap de molt pocs dies d’haver fet la migració han començat a aparèixer petits problemes. Els més greus relacionats amb pàgines dissenyades exclusivament per a Internet Explorer, que finalment han acabat per obligar-me a tirar la migració enrere en algun cas concret.

És una llàstima que per culpa de creadors web incompetents els usuaris no puguin gaudir d’un programa clarament superior en prestacions i seguretat.

Quina ràbia.

Opera 7.5 beta a Opera 7.5 final

Opera 7.5 beta a Opera 7.5 final

Ja m’he actualitzat la beta a la versió final del brower Opera. Moltes millores respecte a la beta no n’hi han, com a mínim que hagi pogut apreciar.

 • El menu de l’esquerra, el de favorits, ara apareix amb un trianglet que simbolitza que esta minimitzat, o com a mínim que hi ha alguna cosa.
 • Els elements de formulari com els checkbox i option box estan més estilitzats.
 • Les pestanyes també estan més estilitzades.

Com a bugs no corregits hi ha els 10 segons de falta de resposta del browser quan esta accedint als comptes de mail no s’ha solucionat. Les imatges que se li poden posar de fons al cos de la pàgina (body{ background: url (...) bottom right}) no apareixen i encara continua interpretant i mostrant codi HTML en algun XML

Tot i aquests bugs, les millores com el filtre d’spam o la millora en la interfície del browser hi resten importancia.