Tag Archives: javascript

Quick Lookup: documentació a un click

Quick Lookup: documentació a un click

Quick Lookup: Cerca a la documentació de PHP, MySQL, JavaScript i CSS des d’un mateix lloc, de manera senzilla i ràpida. Grandissima troballa gràcies a blogpocket.

I seguint la font original també descobreixo devboi, una extensió per Firefox que també té molt bona pinta.

De la televisió actual a l'Opera

De la televisió actual a l'Opera

El recull d’aquest post tracta de la situació actual de la TDT, de les television de pantalla plana, i de la qualitat de la televisió analògica, tot això per una banda i per l’altra, ha sortit la nova beta del browser Opera, i ja en duen 3.

  • La televisió actual – Interessant artícle sobre la deixadesa de la TDT i la continuitat de la televisió de baixa qualitat. Fa esment a una revolució de la societat espanyola amb la renovació de la vuitena part dels televisors de l’estat per uns de pantalla plana. L’últim punt important és la pèrdua d’audiència dels canals estàndars (TVE1, Tele5 i A3) per canals com digital +, imagenio i altres emisores multicanals i sessions de películes en DVD. S’ha vist que la societat espanyola comença a tenir força per poder canviar els continguts de la televisió actual i millorar-ne el contingut i evitar ser una societat garrula.

  • Opera beta 3 – Han tret la nova beta del browser Opera on la gran novetat és la incorporació nativament d’un visualitzador SVG. També han arreglat segons quines tares que s’arrosegaven de les versions anteriors del navegador com el padding al scrollbar dins un textarea, o també, les imatges de background en el body que havien desaparegut de forma misteriosa. No sé perquè però cada vegada més m’agrada aquest navegador, ja interpreta bé les webs amb javascript i altres caques i s’està convertint en un browser que interpreta correctament tant les webs ben fetes com les mal fetes.

    Si encara sou dels que navegueu per internet amb Internet Explorer, la gent d’Opera ha fet una comparativa dels dos navegadors i, francament, quedar-se amb Internet Explorer no és gaire bo. Clar que quan surti el nou Explorer, el mercat dels browsers trontollarà, però Opera té millors utilitats que el futur Explorer 🙂

Programador o dissenyador

Programador o dissenyador

Des de fa un temps vinc observant l’oferta laboral en el camp del desenvolupament web i els diferents perfils que cerquen les empreses.

Curiosament la majoria d’empreses busquen un perfil mixt entre programador i dissenyador. ??s molt habitual trobar ofertes de feina amb uns requisits semblants a aquests: HTML, PHP, ASP, JavaScript, bases de dades, Photoshop, Flash, Dreamweaver, etc.

I jo em pregunto: Què punyetes té a veure la feina d’un programador amb la d’un dissenyador? Són perfils diferents que requereixen aptituds i coneixements diferents. Per què ho ajunten tot?

Difícilment trobarem una persona que reuneixi tots els requisits per ser un bon programador i un bon dissenyador, hauria de tenir aptituds personals que gairebé són contraposades.

Això no vol dir que un programador no pugui dissenyar una web senzilla. O que un dissenyador no pugui fer-se un petit script en JavaScript. Però d’aquí a creure que un programador pugui dissenyar una web en Flash ultra-fashion, o que un dissenyador desenvolupi un complex CMS en PHP i MySQL, hi ha un bon tros.

Llavors perquè les empreses cerquen aquest perfil mixt?

Serveis informàtics del Servei Català de Col·locació

Serveis informàtics del Servei Català de Col·locació

A l’empresa on treballo utilitzem els serveis informàtics que ofereix el Servei Català de Col·locació. Gracies a l’excel·lent gestió dels seus responsables, aquests serveis només són accessibles a través de scc.gencat.net, un servidor ubicat en una xarxa privada, inaccessible des d’Internet. D’aquesta manera obliguen a tots els seus usuaris a disposar d’una connexió punt a punt. Fabulós avantatge.

Però no contents amb protegir el seu servidor dels perills d’Internet, en algun moment una ment brillant va decidir que desenvoluparien la seva aplicació només per a Netscape 4.7 (si, 4.7, i això que ja van per la 7).

I per evitar que algun dels seus usuaris pogués utilitzar alguna altra versió (o algun altre navegador) ho van fer de manera que la web perdés funcionalitats vitals sinó s’utilitzava la 4.7. Això ho van aconseguir gracies a la substitució d’elements estàndards de formulari per funcionalitats basades en JavaScript. Què millor que fer servir JavaScript per emular una llista desplegable d’un formulari?

No se com s’ho hauran fet per reunir tant talent i crear aquesta obra mestra. El que és ben cert és que es poden sentir orgullosos de la feina que han fet…

Nota: per si algú no se n’ha adonat tot el post està redactat en to irònic/sarcàstic.

Opera 7.5 beta 1 per Windows

Opera 7.5 beta 1 per Windows

Al rebaixar-me per infinitèssima vegada l’Opera per poder navegar a la UB he vist que han tret una nova versió, encara que es una beta però les noves features prometen molt.

A trets generals l’Opera 7.5 inclou un lector de feeds XML, notificador d’e-mails al system tray, client de xat, i una nova interfície més maca. El gestor de mails incorpora un filtre intel·ligent per evitar l’spam i amplien el suport pel CSS, XHTML i Javascript.

La beta només es pot trobar en anglès i s’ha de tenir en compte que encara és una beta i pot tenir bugs, d’entre els que he trobat a primer cop d’ull és que no he trobat la manera d’ocultar els favorits fàcilment.

Concurs de weblogs

Concurs de weblogs

L’Estació Espai Jove de Girona organitza un concurs de weblogs en català, una bona iniciativa per potenciar la blogosfera (que poc m’agrada utilitzar aquest mot) i donar a conèixer nous weblogs.

Però les bases del concurs (DOC, 25KB) són una mica confoses i contenen alguns criteris força discutibles. Tot i així cal remarcar que és una molt bona iniciativa.

Es valorarà la vinculació amb la ciutat de Girona, tant per la temàtica del weblog com per l’origen de l’autor.

Aquest és un dels punts més desencertats al meu entendre. Suposem dos weblogs d’una qualitat molt similar, un fet per un gironí i un altre fet per un lleidatà. ??s lògic valorar millor la feina d’una persona perquè al seu DNI hi posi que ha nascut a Girona?

Em sembla molt bé que vulguin potenciar els weblogs d’una zona territorial en concret (pel tema o procedència), però llavors que no permetin la participació de weblogs forans. Deixar-los participar i després discriminar-los no em sembla correcte.

Read the rest of this entry

TVC renova el seu portal

TVC renova el seu portal

Televisió de Catalunya ha renovat el seu portal, podeu veure un resum de les novetats més destacades a puntbarra.

No entraré a valorar l’estructura ni el contingut del nou portal de TVC, però si en qüestions tècniques.

El codi HTML és una patranya, tot fet a base de taules, el que el converteix en un infern. Si estigués fet amb capes seria més fàcil de mantenir i el pes dels documents disminuiria.

Hi ha JavaScript per totes bandes, la majoria prescindible, i no es planteja una alternativa per aquells usuaris que no en tinguin.

També es fa un ús extensiu de Flash, que des del meu punt de vista és totalment prescindible, sinó en tots els casos, en la majoria. A més alguns d’aquests elements de Flash són eines de navegació per moure’ns per la web fet que agreuja encara més els problemes per als usuaris que no disposin de Flash.

Read the rest of this entry

Demos de XUL

Demos de XUL

Fa un temps vaig llegir a mozilla.org que la interfície dels seus productes està feta amb XUL, un llenguatge per la creació d’interfícies desenvolupat per Mozilla. Està basat en XML cosa que el fa portable (no depèn del sistema operatiu).

Es pot combinar amb XHTML, CSS i JavaScript. El XUL ens permet, entre d’altres coses, crear menús, barres d’eines, pestanyes, arbres de jerarquia, botons, etc. Això si, ara per ara XUL és dependent de Mozilla (o productes derivats).

Per si no queda massa clar, a través de edmz (gran descobriment per a mi dels últims dies) he trobat unes demos espectaculars de la seva potència.

Correcció: les demos a les que es fa referència NO són XUL. Són un munt de JavaScript més CSS. Perdoneu les molèsties. Això és una petita demo de XUL (de veritat). La noticia original corregida és aquesta.

Read the rest of this entry

Controlar formularis CSSment parlant

Controlar formularis CSSment parlant

Les dificultats més grans que he tingut a l’hora de crear paparra les he passat amb els formularis. Bàsicament perquè existeix dues maneres de manipular-les, via CSS i HTML.

El problema és que elements de disseny com pot ser l’amplada d’un textfield encara és una propietat d’HTML, i per tant, no validarà el formulari si no conté aquesta propietat. La propietat cols equival al número de caràcters, i això depèn del tipus de lletra escollit i del browser.

La manera per evitar tants problemes i que es vegi similar en tots els browsers és posar cols="" en HTML i posar l’amplada en CSS. Una mesura en píxels és molt millor que una que depèn de molts factors.

Per últim una curiositat, els checkbox poden tenir estils, però requereix la utilització de javascript, podeu trobar el codi aquí, aquests tipus de checkbox fan penjar l’Opera de forma fulminant.