Tag Archives: internet

Manifest "En defensa dels drets fonamentals a internet"

Manifest "En defensa dels drets fonamentals a internet"

Davant de la inclusió en l’Avantprojecte de Llei d’Economia sostenible de modificacions legislatives que afecten al lliure exercici de les llibertats d’expressió, informació i el dret d’accés a la cultura a través d’Internet, els periodistes, bloggers, usuaris, professionals i creadors d’internet manifestem la nostra ferma oposició al projecte, i declarem que…

 1. Els drets d’autor no poden situar-se per sobre dels drets fonamentals dels ciutadans, com el dret a la privacitat, a la seguretat, a la presumpció d’innocència, a la tutela judicial efectiva i a la llibertat d’expressió.
 2. La suspensió de drets fonamentals és i ha de continuar sent competència exclusiva del poder judicial. Ni un tancament sense sentència. Aquest avantprojecte, en contra de l’establert a l’article 20.5 de la Constitució, posa a les mans d’un òrgan no judicial -un organisme dependent del ministeri de Cultura-, la potestat d’impedir als ciutadans espanyols l’accés a qualsevol pàgina web.
 3. La nova legislació crearà inseguretat jurídica a tot el sector tecnològic espanyol, perjudicant un dels pocs camps de desenvolupament i de futur de la nostra economia, entorpint la creació d’empreses, introduint barreres a la lliure competència i alentint la seva projecció internacional.Overnight canadian viagra.
 4. La nova legislació proposada amenaça els nous creadors i entorpeix la creació cultural. Amb Internet i els successius avenços tecnològics s’ha democratitzat extraordinàriament la creació i emissió de continguts de tot tipus, que ja no provenen prevalentment de les indústries culturals tradicionals, sinó de multitud de fonts diferents.
 5. Els autors, com tots els treballadors, tenen dret a viure de la seva feina amb noves idees creatives, models de negoci i activitats associades a les seves creacions. Intentar sostenir amb canvis legislatius a una indústria obsoleta que no sap adaptar-se a aquest nou entorn no és ni just ni realista. Si el seu model de negoci es basava en el control de les còpies de les obres i en Internet això no és possible sense vulnerar drets fonamentals, haurien de buscar un altre model.
 6. Considerem que les indústries culturals necessiten per sobreviure alternatives modernes, eficaces, creïbles i assequibles i que s’adeqüin als nous usos socials, en lloc de limitacions tan desproporcionades com ineficaces per a la finalitat que diuen perseguir.
 7. Internet ha de funcionar de forma lliure i sense interferències polítiques afavorides per sectors que pretenen perpetuar obsolets models de negoci i impossibilitar que el saber humà continuï sent lliure.
 8. Exigim que el Govern garanteixi per llei la neutralitat de la Xarxa a Espanya, davant de qualsevol pressió que pugui produir-se, com a marc per al desenvolupament d’una economia sostenible i realista de cara al futur.
 9. Proposem una verdadera reforma del dret de propietat intel·lectual orientada a la seva finalitat: tornar a la societat el coneixement, promoure el domini públic i limitar els abusos de les entitats gestores.
 10. En democràcia les lleis i les seves modificacions s’han d’aprovar després de l’oportú debat públic i havent consultat prèviament totes les parts implicades. No és acceptable que es facin canvis legislatius que afecten drets fonamentals en una llei no orgànica i que versa sobre una altra matèria.

NOTA: Aquest manifest va ser redactat de forma conjunta per periodistes, bloggers i internautes, en una llarga sessió de debats (on line, per descomptat) durant la tarda-nit d’ahir. Si estàs d’acord, difon-lo al teu bloc, la teva web, en xarxes socials i per totes les vies que puguis.

LAECAP, Servei públic electrònic; defectuós per disseny

LAECAP, Servei públic electrònic; defectuós per disseny

El passat 30 de juny es va votar la Ley de Acceso Electrónico a las Administraciones Públicas. Aquesta llei representa una manca de respecte pels drets i llibertats dels ciutadans. La gent de Hispalinux han fet una nota molt interessant al respecte, comença així:

La ley de acceso electrónico a las Administraciones Públicas va a ser la futura constitución electrónica del Estado Español. La última versión, que ha sido votada en Comisión en el Senado el pasado dia 30 de junio, amenaza el equilibrio de poderes de nuestra democracia y crea las bases de un Ejecutivo mucho más poderoso de lo que ha sido en los últimos 25 años. Con la desinformación y falta de diálogo constructivo que les caracteriza, nuestros políticos están creando una estructura administrativa sobre bases tecnológicas que, con la apariencia de ofrecer nuevos derechos a los ciudadanos, carece de verdaderas garantías para los mismos y puede poner en cuestión otros muchos derechos que hoy tenemos. Hispalinux pone en guardia a la ciudadanía ante lo que por falta de controles reales podría llegar a ser un Estado de excepción.

Us recomano llegir la nota completa.

Actualització: El Senado rechaza que la Administración sólo use estándares abiertos

Segona actualització: Aprobada la Ley de Administración Electrónica

[Via torresburriel]

Thunderbird 2, disponible en català

Thunderbird 2, disponible en català

Logotip de ThunderbirdLa darerra versió del popular client de correu Thunderbird de la fundació Mozilla ja està disponible en català.

El podeu descarregar des de Mozilla.com o des de Softcatalà.

Un complement ideal tant per a Firefox com per a Thunderbird és el diccionari de català (xpi).

Les principals novetats són:

 • Message Tags
 • Visual Theme
 • Session History Navigation
 • Advanced Folder Views
 • Easy Access to Popular Web Mail Services
 • Improved Support For Extensions
 • Improved New Mail Notification Alerts
 • Folder Summary Popups
 • Saved Search Folder Performance
 • Find As You Type
 • Improved Filing Tools
 • Updates to the Extension System
 • New Windows installer
 • Windows Vista Support

Via notícies Softcatalà.

Gaim (el client de missatgeria instantània) ara es diu Pidgin

Gaim (el client de missatgeria instantània) ara es diu Pidgin

Logotip de PidginEl popular client de missatgeria instantània Gaim (multiplataforma, multiprotocol i de codi obert) passa a anomenar-se Pidgin. El canvi de nom és degut a problemes amb AOL.

A més a més, en el transcurs d’aquesta setmana està previst que s’alliberi la versió 2.0.0.

Lloc oficial: www.pidgin.im

Actualització: ja podem descarregar Pidgin 2.0.0

Ofertes de feina en RSS

Ofertes de feina en RSS

currobuscador és un cercador d’ofertes de feina que s’alimenta de diferents webs com InfoJobs i InfoEmpleo.

A part de l’avantatge que comporta utilitzar un metabuscador, una de les funcionalitats que més ràpid m’ha cridat l’atenció ha estat la possibilitat de subscriure’s a les cerques mitjançant RSS.

Coneixeu algun altre cercador d’ofertes de feina que ofereixi algun servei en RSS? [Via barrapunto]

La nova llei de les telecos

La nova llei de les telecos

La nova llei general de telecomunicacions, aprovada el dia 15 d’aquest mes, vol donar protecció als consumidors dabant els gegants de les telecomunicacions.

Anomenaré les parts més rellevants d’aquesta nova llei sobre el camp d’internet.

 • Tot incompliment de contracte/servei tindrà una indemnització automàtica, per exemple, no et poden cobrar els dies que t’han deixat sense ADSL.
 • Possibilitat de rescindir el contracte de telefonia, internet, etc en un termini de 15 dies, simplement comunicant-ho a una oficina d’atenció al client que han de tenir obligatoriament cada operadora. D’aquestes oficines d’atenció al client, com a mínim, una ha de tenir una seu física.
 • Imposició de compliment dels estàndards de qualitat ISO 9000 per a totes les operadores.

Per altra banda, un amic ha pogut comprovar la realitat d’aquesta nova llei, i sembla ser que algo ha canviat. La operadora el va trucar per preguntar-li si la incidència s’havia solucionat, i per informar-lo que no li cobrarien els dies sense servei.

Font: finanzas.com/estrecho de banda

Puja el canon de la SGAE un 30%

Puja el canon de la SGAE un 30%

Com si no fos prou la imposició d’un canon sobre els CD’s i DVD’s, aquest any 2005 comença amb una nova pujada del 30% de l’esmentat canon.

Segons la SGAE el canon és:

CANON: Importe que el usuario paga a SGAE en concepto de derechos de autor por la explotación de las obras protegidas por la Sociedad y ello en base del canon previamente establecida.

No puc descriure l’enorme felicitat que m’envaeix quan vaig a comprar CD’s verges per a fer copies de les meves dades, o les copies de seguretat del servidor del lloc on treballo, o per gravar diverses distribucions de Linux que m’he baixat.

Quin plaer al veure desglossada la factura i comprovar com un percentatge important de l’import total va a parar a la SGAE, entitat privada que sens dubte vetlla pels interessos dels seus 66.000 socis.

I deixant de banda el to irònic emprat fins ara, deixo el meu personal missatge a la SGAE:

Que os metan una polla

Més informació:

Serveis informàtics del Servei Català de Col·locació

Serveis informàtics del Servei Català de Col·locació

A l’empresa on treballo utilitzem els serveis informàtics que ofereix el Servei Català de Col·locació. Gracies a l’excel·lent gestió dels seus responsables, aquests serveis només són accessibles a través de scc.gencat.net, un servidor ubicat en una xarxa privada, inaccessible des d’Internet. D’aquesta manera obliguen a tots els seus usuaris a disposar d’una connexió punt a punt. Fabulós avantatge.

Però no contents amb protegir el seu servidor dels perills d’Internet, en algun moment una ment brillant va decidir que desenvoluparien la seva aplicació només per a Netscape 4.7 (si, 4.7, i això que ja van per la 7).

I per evitar que algun dels seus usuaris pogués utilitzar alguna altra versió (o algun altre navegador) ho van fer de manera que la web perdés funcionalitats vitals sinó s’utilitzava la 4.7. Això ho van aconseguir gracies a la substitució d’elements estàndards de formulari per funcionalitats basades en JavaScript. Què millor que fer servir JavaScript per emular una llista desplegable d’un formulari?

No se com s’ho hauran fet per reunir tant talent i crear aquesta obra mestra. El que és ben cert és que es poden sentir orgullosos de la feina que han fet…

Nota: per si algú no se n’ha adonat tot el post està redactat en to irònic/sarcàstic.

Generalitat ofereix RSS

Generalitat ofereix RSS

No se des de quan, però la Generalitat de Catalunya ofereix RSS des de la seva pàgina principal. ??s una bona noticia que els responsables de gencat.net hagin decidit començar a oferir aquest servei.

??s una llàstima, però, que sigui tan limitat: només hi ha un RSS amb les noticies d’actualitat (les mateixes que trobem al home del lloc). Seria molt interessant que oferissin més varietat de feeds, com per exemple un per a les novetats de DOGC. Podria resultar una eina molt útil per a totes les empreses que treballen amb la Generalitat.

L’Institut Cartogràfic de Catalunya també ofereix RSS. Però no he pogut esbrinar amb quin criteri s’hi inclouen les entrades ja que no es corresponen a cap secció de la seva web.

Segurament seria molt més interessant per al públic general que oferissin aquest servei també a meteocat amb les previsions i avisos sobre el temps.