Tag Archives: economia

Primeres inversions

Primeres inversions

Euribor, amb aquesta paraula molta gent deixarà de llegir aquesta entrada, i/o maleiran tot el que els rodeja.

Però no sempre ha de ser així, contra mes pugi aquest indicador els estalvis tendiran a rendir mes i mes, que si 11% el primer més, que si 4% fins a final d’any… Sempre TAE això si.

Doncs bé, avui he fet el meu primer dipòsit. Em vaig enamorar a primera vista, sobretot desprès de veure el que m’oferien altres entitats bancàries, dipòsits a 1 o 2 anys i donaven menys d’un 4%. Les característiques d’aquest dipòsit són:

 • Interès: 5,28 T.A.E.
 • Duració: 3 mesos
 • Aportació màxima: 12.000 €
 • Comissions: 0 €
 • Comissions CCC base: 0 €

En el cas que fes l’aportació màxima rebria al voltant de 160 € bruts. No esta gens malament per una inversió de baix risc (o nul).

L’únic problema seria el gran nº de comptes que tinc, però tots tenen comissions 0 o mínimes i totes elles temàtiques: dipòsits, rendiment CCC + accés a inversió a borsa i rendiment CCC + accés a fons d’inversió.

Massa varietat per tan poca memòria jejeje.

Tornem a l'economia

Tornem a l'economia

Recordo una pel·lícula anomenada El Odio on deien deien en unes quantes ocasions una frase similar a això: “tot va bé, tot va bé, però anem en mala direcció”. Això és el que està passant des de fa massa temps a l’estat espanyol on el creixement quasi bé es basa en la construcció.

Però les coses canviaran, forçosament canviaran (sempre i quan no hi hagi un canvi en el poder) i per sort cap a millor. L’escenari és el següent, els preus dels pisos ja no pugen com abans, la morositat al pagament d’hipoteques es comença a deixar veure, el pròxim augment dels tipus d’interès (íntimament relacionat amb l’Euribor aquest que tan els agrada als bancs).

Quan el preu dels pisos caigui* s’adonaran que la inversió en I+D, deduccions i tot de coses relacionades en afavorir la recerca s’ha d’augmentar dràsticament, que la productivitat s’ha d’augmentar dràsticament (article bastant interessant), que el frau fiscal s’ha de reduir dràsticament (on estan tots els bitllets de 500). Però això és un escenari, mentrestant aprofitem l’actualitat on des de fa molt de temps no hi havia un augment del poder adquisitiu via interessos bancaris, inflació al voltant del 2,5 i interessos del 3% (ING per això), ja no perdem pasta per la cara.

*Em baso en un escenari on l’home quotidià és advers al risc i si veu que els preus no pugen, o fins i tot baixen, vendrà i per tant baixaran més… Així quan m’hagi de comprar un pis estaran baratets baratets xDDD

Com a nota final dic que tot són escenaris, ja poden ser optimistes o pessimistes, però jo soc d’aquells que si et prepares pel pitjor i tot surt bé doncs millor que millor.

Augment de salaris?

Augment de salaris?

Un augment de salari implica guanyar més diners? Doncs bé, de vegades si i de vegades no, i per una d’aquelles casualitats estranyes a l’estat espanyol no és així. La resposta és fàcil, si t’augmenten el salari un 3% i la inflació ha estat del 3.5% el teu salari real ha disminuït un 0.5%.

Per fi he trobat en un article de l’Expansión que parla i corrobora el que pensava des de els meus temps universitaris. Segons l’article el poder adquisitiu ve a ser quasi el mateix que al 1997 i el salari mig porta reduint-se durant 8 trimestres consecutius i segons un estudi d’Adecco continuarà baixant uns quants trimestres més.

Mmm… l’estat espanyol porta creixent en termes de PIB durant molt de temps a un ritme molt fort ejem…. Potser no s’ha estat tan malament com als nostres estats veïns d’Europa però tampoc estem tan bé com alguns ens volen fer creure.

També s’ha de tenir en compte que les dades són una mitja de tots els treballadors i hi afecta la mà d’obra immigrant, sovint amb contractes laborals i convenis pitjors.

Santander i la seva política de comissions 0

Santander i la seva política de comissions 0

Després de les desil·lusions que m’ha donat Caixa Catalunya amb el tema comissions vaig investigar que era això de les comissions 0 del grup santander. Val a dir que m’esperava molt més però tot i així és infinitament millor que Caixa Catalunya.

Segons les bases notarials de la oferta t’estalvies pagar totes les comissions de servei, segons ells:

 1. Manteniment de compte i llibreta d’estalvi
 2. Administració de compte i llibreta d’estalvi
 3. Emisió i renovació de targeta de dèbit estàndard, excloent les targetes UNICA y Europe Assistance, o qualsevol altra que dugui associada la prestació de serveis prestats per tercers
 4. Retirada d’efectiu i consultes a caixers Santader sense límit
 5. Tranferències, girs i ordres de pagament en € a països de la Unió Europea (fins 50.000 €)
 6. Emisió i negociació de xecs nacionals: comissió per ingrés de xecs (mateixa o altra entitat i mateixa o altra plaça) i la seva emissió

I les condicions per a beneficiar-se de la oferta és tenir la nòmina domiciliada en aquest banc, tenir un préstec o crèdit amb finalitat de compra de pis, tenir un pla de pensions, cotitulars on el titular compleixi alguna de les anteriors.

Read the rest of this entry

Un retorn…

Un retorn…

Bones, molt bones. Hem tornat després d’un llarg període de vacances, de vegades forçat per la situació laboral i d’altres… mmm, no jejeje.

Doncs bé, volia començar aquesta temporada amb un tema apassionant, l’economia. Fa temps vaig escriure que era un bon moment per comprar fora, doncs, actualment torna a ser així. El dòlar esta molt barat i tot el que es compri en USD ens sortirà amb un descompte del 21%. Així que vull veure una massiva subscripció al Vanguard: Saga of Heroes i coses de l’estil 😉

Read the rest of this entry

AMD i Intel a la borsa

AMD i Intel a la borsa

AMD i Intel són dues empreses fabricants de microprocessadors per PC que cotitzen a borsa. Les dades insinuen que AMD està vivint uns bons moments, totalment al contrari que la seva competidora Intel.

Intel ha presentat resultats menors dels esperats i AMD entra en beneficis i com era de preveure els efectes es veuen a la borsa. Totes dues cotitzen a la borsa americana tecnologica i la seva evolució anual és dispar, AMD s’ha revaloritzat en un 139% mentre que Intel cau un 31%. S’ha de dir que Intel ha estat penalitzada pels accionistes per no haver acomplert les espectatives de beneficis i en pocs dies ha caigut un 20%.

Resumint, AMD ha fet unes bones previsions i una bona gestió en l’any mentre que Intel s’ha de posar les piles.

Apunt: AMD té poques accions a la borsa, es tradueix en més alta variança, així que l’increment d’un 139% és alt però no espectacular.

Font: Invertia

El que no és una OPA

El que no és una OPA

No dic res nou quan dic que Gas Natural ha llençat una OPA sobre Endesa. No menteixo quan dic que la OPA comença dintre unes setmanes i el que hem vist fins ara no té res a veure amb cap tema financer.

Durant tot aquest temps hem vist un joc de nens perpetrat per persones altament polititzades i on Endesa s’ha saltat l’obligació de passivitat dabant d’aquesta operació. S’han vist crítiques polítiques, insults, aberracions i un repartiment de dividends de 2€/acció. Són tot d’accions que vulneren l’obligació de passivitat però com estem a Espanya doncs…

A la universitat em van ensenyar que una OPA era la compra parcial o total del capital d’una empresa que cotitza a alguna borsa de valors. En el cas d’una OPA hostil (no acceptada de bon grat pels administradors de l’empres comprada) l’empresa ha de preparar una defensa financera. Normalment les grans empreses tenen bancs i caixes com accionistes que poden negar la venda d’aquestes accions i complicar la compra, també hi ha la contra-OPA, consisteix en la recompra de les accions per un valor més alt del que oferia la compradora. Fins i tot la publicitat per part de l’empresa venedora és un altre mecanisme, serveix per intentar convencer als accionistes que no han de vendre.

Read the rest of this entry

Apunts sobre innovació

Apunts sobre innovació

L’estat espanyol gasta al voltant d’un 1% del seu PIB en R+D (dades de 2005). ??s el percentatge més baix de tota Europa, fins i tot dels nouvinguts països de l’est. Però l’estat encara continua creixent molt per sobre que la mitja d’estats europeus. Quan obriran els ulls?

El model econòmic de l’estat espanyol és molt curiós, es basa en el creixement via explotació de recursos propis amb innovació estrangera més construcció. Es pot dir d’una altra manera més sensacionalista, Espanya no té model econòmic de futur. Com a curisitat dir que la construcció afecta al PIB però no a la inflació i està creant un desequilibri que començarem a patir amb les pujades de l’EURIBOR. Patirem com una inflació invisible que farà reduir el consum privat que està directament relacionat amb el PIB.

Read the rest of this entry

Partida pressupostaria d'R+D+I de l'estat espanyol

Partida pressupostaria d'R+D+I de l'estat espanyol

Se sap que l’estat espanyol pateix una greu deficiència d’inversió en R+D i tot just ara es fan esforços reals per pal·liar el problema. El pressupost total per a R+D per al 2006 és de 6.510,81 milions d’euros, dels quals 1.683,89 milions són per a investigació militar. Es a dir, es destina un 25,9% del pressupost total per a investigació militar.

Durant el govern del PP el percentatge de pressupost que es destinava a R+D militar va elevar-se des de el 23,4% (1995) fins 53,9% (1999) i finalment es va reduir fins al 30%. Va haver un periode on la partida pressupostaria d’investigació militar es va mantenir quasi bé invariable (al voltant de 1.350 milions) mentre que la partida per altres àrees no parava d’augmentar. Però durant el govern del PP els augments en R+D eren de l’11,5%, i el del primer any de govern socialista és del 23,6%, només fa falta que segueixi aquesta tendència per arribar a nivells europeus.

Read the rest of this entry

Setge a Endesa

Setge a Endesa

No parlaré de la OPA de Gas Natural sobre Endesa sinó d’un efecte indirecte d’aquesta. La imatge que ha estat donant aquestes últimes setmanes és nefasta, en part, per l’historial d’Endesa i en part per els grans discursos del seu president Manuel Pizarro.

Els discursos del president d’Endesa són prepotents, agressius i de vegades intenta donar pena, però queda un resultat patètic i es mereix els atacs que va rebent de totes bandes. S’ha de dir que el president d’Endesa és afí al PP i per tant la imatge que dona no hauria de sorprendre.

Només conec 3 informes, declaracions, o dictàmens legals que afecten a la imatge i estructura de l’empresa, el primer va ser de la CNMV on s’obligava a Endesa a no entorpir la OPA, la CNMV es basa en la llei d’OPAs. El segon és un informe sobre les centrals elèctriques més contaminants d’Europa, 4 són de l’estat espanyol on 3 d’aquestes són d’Endesa, s’ha de dir que les dades són del 2001. El tercer i últim és una reclamació d’Hisenda per a la devolució d’ajudes concedides per valor de 37 milions d’euros.

Totes aquestes coses haurien de reduir el valor en borsa de Endesa però sembla que es manté, com a mínim afecta a la imatge que dona a la resta de l’estat i potser d’Europa també.