Monthly Archives: maig 2005

10 pautes bàsiques de seguretat per aplicacions web

10 pautes bàsiques de seguretat per aplicacions web

He trobat un interessant llistat de les 10 pautes bàsiques de seguretat per aplicacions web [PDF], editat per OWASP:

The OWASP Top Ten provides a minimum standard for web application security. The OWASP Top Ten represents a broad consensus about what the most critical web application security flaws are. Project members include a variety of security experts from around the world who have shared their expertise to produce this list.

Tot seguit les 10 pautes (en castellà):

 1. Entrada no validada
 2. Control de Acceso Interrumpido
 3. Administración de Autenticación y Sesión Interrumpida
 4. Fallas de Cross-Site Scripting (XSS)
 5. Desbordamiento del Búfer
 6. Fallas de Inyección
 7. Manejo Inadecuado de Errores
 8. Almacenamiento Inseguro
 9. Negación de Servicio
 10. Administración de Configuración Insegura

Read the rest of this entry

Video de l'Oblivion al E3

Video de l'Oblivion al E3

L’E3 és un esdeveniment de videjocs on les companyies donen a conèixer detalls dels seus jocs més preciats. Per exemple, Bethesda softworks només anava mostrant algun que altre screenshot i detalls sobre l’argument de l’Oblivion fins fa pocs dies, on va anunciar la data de llançament, i aquesta serà a l’estiu. També han publicat el Trailer on deixen veure que els screenshots no son ni una petita part del potencial que realment té. Té ombres a temps real, centenars de paisatges de somni, moviments dels personatges fascinant, uns bumpings de la ostia…

A pesar de la qualitat d’altres jocs que han sortit i sortiran aquest any cap arribarà ni a la sola de la sabata ni en l’argument ni gràficament del The Elder Scrolls IV: Oblivion, i per tant es mereix més que cap altre ser GOTY 2005.

Read the rest of this entry

Enemy Territory: Quake Wars

Enemy Territory: Quake Wars

Primer va ser el RTCW després va venir l’ET i avui han anunciat l’Enemy Territory: Quake Wars. La qualitat gràfica no té res a veure amb els seus dos predecessors i té semblances amb altres jocs de motor del Doom III però amb un nou afegit, MegaTexture rendering technology.

With realistic dynamic lighting and shadowing from headlights, searchlights and even the moon, battles can be fought during the day or night; while accurate simulation of the atmosphere, weather, and vegetation combine to create an unparalleled degree of realism. Battlefields are perfectly rendered using MegaTexture, a totally new rendering technology developed by id Software that crunches millions of polygons and a gigabyte-scale texture into a single, seamless and un-tiled landscape with unique detail down to the square inch or the un-obscured distant horizon.

Batalla cos a cos

Els altres dos screenshots estan a shacnews.

Read the rest of this entry

Gamesa, la rentabilitat d'una empresa verda

Gamesa, la rentabilitat d'una empresa verda

En la meva època d’universitari pompeià uns companys de classe van fer un treball sobre Gamesa, una empresa constructora d’aerogeneradors, la van pintar molt bé però en aquells temps estava més pendent de les birres i les mosses que de les empreses, però desde fa un any que m’ha començat a cridar l’atenció per el seu creixement.

L’empresa fabrica/construeix els aerogeneradors pels diferents parcs eòlics que hi ha pel món. Dels contractes signats més importants n’hi ha de la Xina, Portugal, Itàlia, França, Alemanya generant un creixement dels beneficis de Gamesa de 236%.

Encara que no estic molt conforme amb l’energia eòlica, m’alegra veure com una empresa europea/espanyola creix i es consolida en un mercat ple d’interèssos polítics i marrons amb les petroleres. Amb tot el que he dit haurieu de pensar que invertir en Gamesa és triunfar, però ha estat una desil·lusió veure que el seu preu en borsa és inestable i tendeix a la baixa, tot i que és la segona empresa de fabricació d’aerogeneradors més forta del món. Però segons els principals brokers dels bancs majoritariament recomanen comprar.

Read the rest of this entry

Fins quan comprar a EEUU

Fins quan comprar a EEUU

No és pas una aberració dir que comprar a EEUU és més barat a Europa. El fet és que el tipus de canvi $/€ és de 1.28, això vol dir que els que ens movem en euros tenim un descompte intrínsec del 20 al 22% (depenent del dia) en tots els productes venuts en USD. Però fins quan durarà aquesta situació?

Hi ha varis factors de molta rellevància, un és el diferencial que hi ha entre els tipus d’interès d’Europa i d’EEUU, teòricament, la moneda amb un tipus més alt hauria de ser més forta/cara. Un altre factor rellevant és el doble dèficit que té EEUU, el qual ha resultat un factor bàsic per situar el tipus de canvi tal i com està ara.

Read the rest of this entry

Terminologia Oberta, practicant amb XSL

Terminologia Oberta, practicant amb XSL

Fa uns dies vaig llegir a a.css que el TERMCAT havia alliberat la terminologia d’Internet i Societat de la Informació. La noticia em va cridar l’atenció degut al format amb què va ser alliberada: XML.

Així que vaig decidir intentar fer quelcom útil a partir d’aquestes dades i alhora aprendre una mica de XSL. El resultat final és aquest: TERMCAT, de XML a XHTML (770 Kb).

A continuació poso a la vostra disposició els diferents fitxers que he utilitzat per a transformar el XML del TERMCAT a XHTML:

 • Dades en XML (idèntic al proporcionat pel TERMCAT però sense Doctype, ja que donava problemes amb l’intèrpret de XSL)
 • Full d’estils XSL
 • Script en PHP que crida a l’intèrpret de XSL
 • Full d’estils CSS

Si us interessa el XSL podeu trobar més informació a Recursos per a iniciar-se al XSL.

Quake 4

Quake 4

M’han arribat de diverses bandes noves notícies sobre la seqüela del Quake 2. La primera notícia i més important és que ha aparegut un blog dedicat al Quake 4, és de recent creació però ja inclou els 2 últims i únics screenshots oficials del joc.

Les altres notícies, i menys rellevants, són que també han aparegut els primers screenshots Artwork (screenshots de personatges modelitzats via editor 3D), com es pot veure, el nombre de polígons és altíssim. El model s’optimitzarà per incloure’l al joc, perquè si va a 0.1FPS en el PC del dissenyador no vull saber a quant anirà en un PC normalet, fixeu-vos en el detallet a la part inferior dreta 😉

model artwork de Quake IV

No es requerirà molt més PC que el que demanava el Doom 3

Font: Blog de Quake 4, Jucaushii.ro, Meristation.