Monthly Archives: abril 2004

Les noves targetes gràfiques

Les noves targetes gràfiques

Fa uns dies vaig explicar que havia sortit el nou xip de Nvidia, però encara hi havia poca informació. En un article de guru3d.com he trobat una anàlisi molt complet de les noves targetes de Nvidia amb una serie de tests amb jocs, com Quake 2 i Unreal 2. Una de les coses importants que faltava per conèixer era un preu orientatiu i oscil·laran entre 299 $ i 399 $, per la GeForce 6800 i GeForce 6800 Ultra respectivament.

Però ATI acaba de moure fitxa també i ha presentat el seu nou xip R420. Encara que els anàlisis estan per fer-se, el xip té unes molt bones prestacions. Unes de les coses a ressaltar es que la targeta ocuparà un únic slot i tindrà una única sola entrada de corrent. D’aquí uns dies la gent de Meristation faran les primeres comparatives mundials dels dos monstres de GPU‘s

Firefox 0.8 i Thunderbird 0.5 en català

Firefox 0.8 i Thunderbird 0.5 en català

Ahir softcatalà va presentar la traducció al català del navegador Firefox 0.8 i del client de correu Thunderbird 0.5, ambdós ubicats dins del projecte Mozilla.

Atenció que els enllaços que proporciona softcatalà són per a la versió de Windows, podeu descarregar el paquet d’idioma multiplataforma del Firefox i el paquet d’idioma multiplataforma amb diccionaris del Thunderbird.

Més informació a la noticia de softcatalà

Opera 7.5 beta 1 per Windows

Opera 7.5 beta 1 per Windows

Al rebaixar-me per infinitèssima vegada l’Opera per poder navegar a la UB he vist que han tret una nova versió, encara que es una beta però les noves features prometen molt.

A trets generals l’Opera 7.5 inclou un lector de feeds XML, notificador d’e-mails al system tray, client de xat, i una nova interfície més maca. El gestor de mails incorpora un filtre intel·ligent per evitar l’spam i amplien el suport pel CSS, XHTML i Javascript.

La beta només es pot trobar en anglès i s’ha de tenir en compte que encara és una beta i pot tenir bugs, d’entre els que he trobat a primer cop d’ull és que no he trobat la manera d’ocultar els favorits fàcilment.

Acrònims vs. Abreviatures

Acrònims vs. Abreviatures

Mai he tingut clara la diferència entre un acrònim i una abreviatura. No hagués prestat atenció a això sinó fos perquè en HTML hi ha una etiqueta per a cada una.

El primer pas va ser mirar les especificacions del W3C:

ABBR:
Indicates an abbreviated form (e.g., WWW, HTTP, URI, Mass., etc.).
ACRONYM:
Indicates an acronym (e.g., WAC, radar, etc.).

L’explicació del W3C no em va aclarir gaire les coses ja que xocava amb el que jo havia fet fins a llavors. Així que vaig continuar investigant fins a trobar Abreviaturas versus Acrónimos que finalment deixava les coses clares i amb fonts d’informació ben contrastades.

Read the rest of this entry

Ecologia i impostos

Ecologia i impostos

Fa un temps es va crear l’impost ecològic a les Balears, l’ecotaxa, un impost que recollís fons per aturar la degradació d’un medi ambient fràgil. Com tot impost nou primer va ser rebutjat, fins al punt que va fer guanyar al PP les eleccions municipals i va considerar que era millor guanyar molts diners destruint l’ecosistema.

Després d’aquest fracàs regional, el PSOE vol introduir impostos ecològics a nivell estatal com un incentiu a fomentar les indústries que no contaminen.

M’agradaria explicar això utilitzant com exemple el SimCity 4. En aquest joc es poden requalificar terrenys industrials d’aquesta manera: indústria densa (contaminant), indústria mitja i indústria high-tech (netes). Si tenies ja una gran zona industrial densa i mitja i es volia canviar a high-tech, com vol fer el PSOE, no hi havia cap manera d’augmentar la indústria neta en decrement de la contaminant. Pujar impostos a la indústria contaminant era veure com abandonava la ciutat, i recaptar menys capital per incentivar a la indústria no contaminant.

Read the rest of this entry

L'efecte de la justícia als comptes de Microsoft

L'efecte de la justícia als comptes de Microsoft

Fa exactament un mes el TEJ va multar a Microsoft per 497 milions d’euros per una situació de quasi-monopoli. El que passa és que Microsoft no para de llençar productes lligats, Windows més Internet Explorer, Windows més Windows Media Player, etc.

Aquesta política de vendes lligades té uns efectes perjudicials al global de la indústria del software. Aconsegueix debilitar o eliminar els seus competidors amb uns programes que són de pitjor qualitat i amb uns contractes d’ús abusius. Redueix la innovació i la possibilitat d’elecció d’altres programes.

El TEJ tenia com a límit una multa de 3.000 milions d’euros, el 10% de la xifra de negocis de la companyia, però al final només van ser 497 milions, al voltant del 0,25% de la xifra de negocis. Això ha provocat un decrement del BN en un 39% encara que els seus ingressos augmentessin un 17%, així que crec que Microsoft s’ho repensarà dues vegades si vol tornar a fer practiques monopolístiques.

Read the rest of this entry

GeForce 6800 Ultra

GeForce 6800 Ultra

El mercat de les targetes gràfiques torna a moure’s, el primer a moure fitxa1 ha estat Nvidia amb la seva GeForce 6800 Ultra que incorpora el nou xip NV40.

Las primeras exclamaciones de asombro no tardaron en llegar cuando Eugene d’Eon mostró una captura de un test 3Dmark 2003 corriendo sobre un Intel a 3,4Mhz y una GeForce Ultra que mostraban un resultado en pantalla de 14860 puntos.

Aquesta targeta es va presentar el passat dia 14 d’abril i segons uns tests dobla el rendiment de la seva predecessora més potent que està actualment al mercat, la GeForce 5950 Ultra. Supera també la targeta de la seva competidora, la Radeon 9800 Pro, pel simple fet que inclou versions més noves del software integrat, com el PS i VS 3.0, on la qualitat de la imatge millora increïblement, a Meristation hi ha algunes captures de pantalla.

Read the rest of this entry

HERA: Fulles d'Estils per a la Revisió de l'Accessibilitat

HERA: Fulles d'Estils per a la Revisió de l'Accessibilitat

Gracies a un correu enviat a la llista de Ovillo sobre CSS m’assabento d’una nova eina creada per la Fundació Sidar.

Es una completa herramienta de revisión que es útil tanto para diseñadores y desarrolladores como para los equipos de evaluación o investigadores que quieren hacer una validación total de una página y generar un informe con los resultados observados. HERA genera automáticamente un informe en formato XHTML y/o en formato RDF, utilizando EARL.

L’eina s’anomena HERA (Hojas de Estilos para Revisión de la Accesibilidad), i consisteix en un servei web per a revisar manualment l’accessibilitat d’un lloc web mitjançant fulles d’estils especials. Degut a aquesta última característica el servei només funciona correctament en navegadors amb bon suport de CSS.

Read the rest of this entry

57 M d'euros

57 M d'euros

La sentencia por la que el Tribunal de la Competencia impone a Telefónica una multa de 57 millones, la más alta fijada nunca, denuncia más que un abuso de posición de dominio. Afirma que la operadora urdió y aplicó un plan premeditado para eliminar a sus competidores. El desastre de la liberación de las ‘telecos’ en España se sienta en estos días en el banco de los acusados y no es el ex monopolio el único encausado.

Una altra vegada Telefónica torna a batre rècords, aquesta vegada la multa és de 57 milions €. L’anterior multa rècord la va pagar, i aquesta té la pinta que també.

Aquesta multa ve del 22 de novembre del 2001 quan la Patronal Astel va denunciar Telefónica davant el SDC.

Read the rest of this entry

Web Developer de Firefox

Web Developer de Firefox

Recentment m’he instal·lat l’extensió Web Developer del Firefox, amb uns resultats molt satisfactoris. Aquesta eina l’he trobat especialment útil per redissenyar i millorar codi HTML.

Destacaria les opcions de retocar el CSS de qualsevol web que s’estigui visitant, marcar els elements de bloc o qualsevol que es defineixi, veure els ID’s i les classes aplicades, simulació de resolucions menors (fent la finestra més petita), i els enllaços als diferents validadors d’HTML i CSS.

Read the rest of this entry