Monthly Archives: juliol 2003

Accessibilitat

Accessibilitat

Sovint el concepte d’accessibilitat aplicat al Web és mal interpretat o desconegut. Ara intentaré explicar-lo i donar algun recurs per poder-lo dur a terme:

Imagineu que sou un arquitecte i heu de dissenyar un edifici per a ús públic. Quan aneu a fer-ne la porta principal us trobeu que hi ha un desnivell respecte al carrer. Què faríeu: unes escales ben maques que ocupin tot l’espai o bé ho faríeu de tal manera per poder-hi posar una rampa per a que les persones amb discapacitats físiques hi puguin accedir? I alhora de dissenyar els serveis tindríeu en compte de reservar-hi un espai per als discapacitats?

A la nostra vida quotidiana cada cop més veiem edificis adaptats a discapacitats, semàfors amb senyals acústics pels cecs, serveis habilitats per a minusvàlids etc. A la majoria ens semblen normal (i necessàries) aquest tipus d’adaptacions. En els últims anys s’ha avançat molt, tot i que encara queda molt camí.

Read the rest of this entry

Problemes amb les hores

Problemes amb les hores

Des de fa uns dies a paparra.net les hores de creació que es mostren tant als posts com als comentaris no són correctes.

Suposo que això és degut a algun canvi al servidor de bases de dades de ferca. Deuen haver canviat l’hora del sistema. L’hora l’obtenim mitjançant la funció NOW() que porta implementada el MySQL (l’únic que fa és agafar l’hora del sistema).

A Catalunya estem dins del fus horari GMT+2 i el servidor sembla que té un desfaç horari de 30 minuts. Mirarem de solucionar-ho el més aviat possible.

La història del software lliure

La història del software lliure

De viatge per Saragossa vaig tenir la sort d’assistir a una conferència sobre el moviment del software lliure protagonitzada per Richard Stallman, fundador de GNU, que va explicar les motivacions que el van portar, fa 20 anys, a iniciar “el treball de la seva vida” desenvolupant un sistema operatiu de codi obert.

Read the rest of this entry

Honeynets: xarxes virtuals

Honeynets: xarxes virtuals

Les Honeysnet són xarxes virtuals (solen ser d’ús únicament intern) creades en un principi amb la intenció de provar o bé nous programes que influeixen en el propi sistema operatiu o bé sistemes operatius nous.

Evidentment aquestes xarxes des de fa pocs anys han començat a utilitzar-se en el camp de la seguretat informàtica per tal de poder formar personal qualificat en aquest camp.

Crear xarxes segures en les quals els hackers (pirates informàtics) no tinguin opció d’introduir-s’hi, és el propòsit de moltes empreses especialitzades en aquest camp com per exemple isecom.org, la qual basa els seus cursos de seguretat i els seus exàmens en xarxes d’aquest tipus.

He triat aquesta pàgina perquè és el projecte més competitiu que conec en aquest tema i crec que pot ajudar-vos a entendre millor el funcionament i la necessitat de l’existència d’aquestes xarxes.

Un llarg camí

Un llarg camí

Les persones tenim un do, no ens adonem de quant estimem a una persona fins que la perdem, i quan arriba aquest punt, que s’hi pot fer? Hi ha gent que diu que sempre s’apren, però quan no es coneix l’error? Potser el millor en aquests casos seria fer un format al meu cap, però no ho se si seria bo.

Demos de XUL

Demos de XUL

Fa un temps vaig llegir a mozilla.org que la interfície dels seus productes està feta amb XUL, un llenguatge per la creació d’interfícies desenvolupat per Mozilla. Està basat en XML cosa que el fa portable (no depèn del sistema operatiu).

Es pot combinar amb XHTML, CSS i JavaScript. El XUL ens permet, entre d’altres coses, crear menús, barres d’eines, pestanyes, arbres de jerarquia, botons, etc. Això si, ara per ara XUL és dependent de Mozilla (o productes derivats).

Per si no queda massa clar, a través de edmz (gran descobriment per a mi dels últims dies) he trobat unes demos espectaculars de la seva potència.

Correcció: les demos a les que es fa referència NO són XUL. Són un munt de JavaScript més CSS. Perdoneu les molèsties. Això és una petita demo de XUL (de veritat). La noticia original corregida és aquesta.

Read the rest of this entry

Una dècima més d'inflació

Una dècima més d'inflació

Qualsevol diria que la inflació és bona, però els països desenvolupats tenen gran preocupació per controlar-la, tret d’Espanya que amb la inflació millora els comptes corrents del PP.

El fet que els alemanys hagin mostrat una gran preocupació per la inflació ve del període postguerra, quan van tenir un període molt dur d’hiperinflació i coneixen molt bé els perills de la deflació (Japó). Les raons per les quals es té por a la deflació són que les empreses nacionals comprarien car i haurien de vendre barat, i moltes vegades per sota del preu de cost per tal de poder competir amb la resta d’empreses estrangeres.

Si teniu dubtes sobre els efectes de la deflació pregunteu per l’evolució dels preus dels pisos al Japó durant els últims 10 anys, dir que s’han reduït un a la meitat potser és poc i tot.

Tot això bé d’una dada d’Eurostat que indica que l’IPC no s’ha reduït, sinó augmentat en una dècima.

La última bestia de GPU

La última bestia de GPU

Les polítiques d’empresa poden provocar que una empresa líder en tecnologia com Nvidia passi a perdre mercat de manera important. Però avui m’he assabentat que ha tret una nova targeta gràfica GeForce FX5900 Ultra que competeix directament amb la Radeon 9800 Pro d’ATI, la qual no tenia competència fins ara.

Una similitud és que les dues targetes han de connectar-se amb la font d’alimentació per donar el seu màxim rendiment, les diferències són que la FX5900 Ultra supera en el benchmark més popular (Futuremark 03), i supera en molts tests a la Radeon 9700 Pro. S’ha d’afegir que la sortida de la nova targeta l’acompanyen uns nous drivers que fan més eficients les GeForce FX.

Read the rest of this entry