Author Archives: SkArFaCE

La lletra petita

La lletra petita

Avui estava esperant el metro i m’he fixat en aquest cartell:

Cartell publicitari

La oferta no sona pas malament! 13€ per trucades i internet amb banda ampla, router gratis…
Però la lletra petita (que amb prou penes es veu) comenta, entre d’altres, la següent clàusula:

Detal cartell publicitari

Bé, tenint en compte el pes dels continguts de les pàgines web actuals i la velocitat cada cop més gran dels ADSL, amb 200MB només t’arriba per fer unes consultes al google durant uns dies al mes. I això que no tinc en compte els programes de descàrregues heavies (pel·lícules, música).

Val a dir que la clàusula continuava i deia que el preu màxim són 33€. Però a això també cal afegir l’IVA (no inclós al preu inicial, clar). Dels 13€ passem a prop de 40€. I per fer un ús normalet d’Internet!

Teorema: Cal mirar-se bé les publicitats!

Alternatives al diàleg

Alternatives al diàleg

En aquests dies de forta convulsió política, quan ja fa dies que es va deixar de vetar la mentida, i aquesta circula sense impediments per tot arreu, cal que reflexionem sobre les alternatives al diàleg quan es tracta de tancar un conflicte entre pobles com el que enfronta a Espanya i Euskadi.

Vagi per endavant que no em considero excessivament nacionalista. Simplement em situo a l’esquerra i, per tant, crec en un model federal per aquest país (Espanya), que sempre s’està mirant a si mateix pensant en què és i on cap ciutadà és incapaç de definir-se espanyol sense condicionar les seves conviccions polítiques.

Read the rest of this entry

27-A contra les patents

27-A contra les patents

M’agrada la meva professió. Potser d’aqui a poc desapareixerà.

El 27 d’abril s’ha convocat a nivell nacional una jornada de protestes contra l’aprovació de les patents de programari. Entre els participants hi ha totes les universitats públiques d’informàtica i associacions d’usuaris com l’Associació d’Internautes.

Read the rest of this entry

La història del software lliure

La història del software lliure

De viatge per Saragossa vaig tenir la sort d’assistir a una conferència sobre el moviment del software lliure protagonitzada per Richard Stallman, fundador de GNU, que va explicar les motivacions que el van portar, fa 20 anys, a iniciar “el treball de la seva vida” desenvolupant un sistema operatiu de codi obert.

Read the rest of this entry

Microsoft ataca de nou!!!

Microsoft ataca de nou!!!

Microsoft ha convulsionat el sector de software lliure al anunciar la oompra de la llicència del sistema operatiu UNIX. UNIX és, actualment, l’únic competidor de Microsoft i la seva versió gratuita per PC (Linux) corre un seriós perill de desaparèixer.

Però com pot ser que Linux, essent software lliure i per tant de tothom, pugui estar en perill d’extinció? Doncs perquè l’empresa SCO, antiga propietaria de la llicència, ha denunciat als creadors de Linux per haver-lo programat amb codi robat a UNIX.

Si aquesta demanda prospera, Linux serà etiquetat com software pirata i per tant perseguit per la llei, cosa que impedirà que tant empreses privades com administracions públiques el facin servir com el seu sistema operatiu.

Com a opinió personal no se si realment Linux conté codi robat de UNIX, però el que tinc molt clar és que això suposarà un pas enrere molt important en el procés d’expansió del software lliure, si es que no l’acaba de destruir del tot. Bill Gates, que en primer moment considerava a Linux com una joguina, el veu ara com un rival potent i el vol erradicar inmediatament.

En fi, Microsoft ataca de nou i mata als invasors.

P.D.: Mes informacio a Redes&Telecom

Tots a estudiar Física Quàntica

Tots a estudiar Física Quàntica

Per tots és sabut que en els darrers anys el món de la informàtica s’ha revolucionat i que les dues empreses de processadors més importants del mercat (Intel i AMD) han entrat en una carrera desenfrenada per treure al mercat el micro més ràpid, sense augmentar-ne el tamany.

La unitat més elemental d’un processador és el transistor, un semiconductor que serveix per crear els circuits més bàsics. Doncs bé, per tal de que un processador vagi més ràpid, s’hi han d’afegir més transistors, però si es vol mantenir el tamany del processadors, han de ser més petits.

En els últims 20 anys la escala d’integració de transistors ha anat creixent, passant de milers fa 10 anys a milions actualment. Els processadors Pentium 4 porten uns 100 milions de transistors.

Si la carrera per la minimització del transistor continua, cap a l’any 2020 es començaran a crear transistors amb tamanys de pocs atòms, la qual cosa genera un greu problema: Les lleis de la física son diferents en el nivell atòmic. Per poder controlar el comportament d’un transistor de tamany atòmic cal seguir les lleis de la física quàntica.

La física quàntica, i en especial la computació quàntica, serà una eina fonamental d’aquí a pocs anys i farà falta molta gent que conegui les seves bases, les quals, és ben conegut, no son gaire intuitives. Tots a estudiar!