Accessibilitat

Accessibilitat

Sovint el concepte d’accessibilitat aplicat al Web és mal interpretat o desconegut. Ara intentaré explicar-lo i donar algun recurs per poder-lo dur a terme:

Imagineu que sou un arquitecte i heu de dissenyar un edifici per a ús públic. Quan aneu a fer-ne la porta principal us trobeu que hi ha un desnivell respecte al carrer. Què faríeu: unes escales ben maques que ocupin tot l’espai o bé ho faríeu de tal manera per poder-hi posar una rampa per a que les persones amb discapacitats físiques hi puguin accedir? I alhora de dissenyar els serveis tindríeu en compte de reservar-hi un espai per als discapacitats?

A la nostra vida quotidiana cada cop més veiem edificis adaptats a discapacitats, semàfors amb senyals acústics pels cecs, serveis habilitats per a minusvàlids etc. A la majoria ens semblen normal (i necessàries) aquest tipus d’adaptacions. En els últims anys s’ha avançat molt, tot i que encara queda molt camí.

Però i al Web què? Sembla lògic que aquestes adaptacions s’apliquin també al Web. De fet resulta molt més fàcil dur a terme aquestes adaptacions al Web que no pas a la vida real.

Crear llocs web accessibles és més fàcil del que sembla. El W3C, en el context de la WAI, ha editat una guia d’accessibilitat (en anglès) on es defineixen tres nivells d’accessibilitat mitjançant una sèrie de punts que han de complir els llocs web per ser accessibles. També podeu trobar una guia breu en català.

Com podreu comprovar en aquestes guies es poden crear webs accessibles i que mantinguin una aparença agradable per a l’usuari normal, sense necessitat de fer-ne una versió especial.

Si us interessa el tema, però trobeu que la documentació del W3C és massa confusa i/o complicada, us recomano que us passeu per minid.net, especialment per la categoria d’accessibilitat. Si el que voleu és comprovar l’accessibiltat de la vostra pàgina hi ha varis tests en linea disponibles, com per exemple el TAW i el Bobby.

Comments are closed.